Internistička ordinacija

 

Internističke usluge:

  • Klinički pregled
  • EKG
  • Holter EKG-a
  • Ultrazvučni pregled abdomena
  • 24-satni holter krvnog pritiska (3.4A)
  • ABI (Ankle Brachial Index) – Brahijalni indeks gležnja(procjena rizika za bolest perifernih arterija) (3.4B)

 

24-satni holter krvnog pritiska (3.4A)

U različitim situacijama (napor, mirovanje, stres…) i zavisnosti od doba dana (budnost ili spavanje) mijenjaju se vrijednosti arterijskog krvnog pritiska. Tokom mjerenja krvnog pritiska dobijamo trenutne vrijednosti krvnog pritika u momentu mjerenja. Na pregledu su vrijednost krvnog pritiska često povišene zbog uzbuđenja tokom pregleda ili ostanu niske jer pregled za nekoga ne predstavlja ni napor ni stres. Jedno mjerenje krvnog pritiska nam ne daje kompletne podatke o vrijednostima krvnog pritiska tokom čitavog dana. Nošenje 24-satnog holtera krvnog pritiska je važno da bismo uopšte utvrdili da li postoji hipertenzija (povišen krvni pritisak). Osim toga, kada se utvrdi postojanje povišenog arterijskog pritiska i kada se uvede lijek ova metoda nam omogućava da provjerimo da li su lijek i doza lijeka odgovarajući za liječenje.

Tokom perioda od 24 sata na nadlakticu se stavi manžetna koja je povezana sa malim aparatom koji se nosi u toribici pričvrćenoj oko pojasa. Tokom dana na svakih pola sata i tokom noći na svakih sat vremena manžetna se naduvava i mjeri se arterijski pritisak koji registruje aparat. Osoba treba da radi sve uobičajene radnje i da vodi dnevnik aktivnosti. Nakon 24 sata aparat se skida i očitavaju se rezultati. Na osnovu zabilježenih podataka dobijamo uvid u dnevne varijacije arterijskog pritiska.

 

ABI (Ankle Brachial Index)  (3.4B)

Brahijalni indeks gležnja

Brahijalni indeks gležnja je brz i neinvazivan način da se procijeni rizik za bolesti perifernih arterija, stanja u kojem su sužene arterije u nogama i gležnjevima. Osobe sa bolešću perifernih arterija imaju veći rizik od srčanog udara, moždanog udara i slabe cirkulacije.

Brahijalni indeks gležnja upoređuje krvni pritisak u gležnjevima sa krvnim pritiskom na rukama. Nizak brahijalni indeks gležnja može ukazati na suženje ili začepljenje arterija u nogama, što dovodi do problema sa cirkulacijom, bolesti srca ili moždanog udara.

Kontakt info

Sime Matavulja 11
78000 Banja Luka
Bosna i Hercegovina

Tel: +387 51 216 462
Tel: +387 51 214 036
GSM: +387 65 538 169

E-mail:

bolnica.laganin@gmail.com

Radno vrijeme

Ponedjeljak – Petak
08:00 – 20:00 časova

Subota
08:00 – 12:00 časova

Map

Click to open a larger map